Започвайки от продажбата на носителите и опаковките, самия печат и запис върху компакт дисковете, всички видове картонени и пластмасови кутийки, обложки и вложки и довършителни операции като поединично опаковане и лакиране. Всяка една от стъпките по тиражирането може да бъде изпълнена и отделно от останалите. В допълнение на това, нашите дизайнери могат да направят дизайн за Вашият рекламен CD/DVD/Blu-Ray диск, а нашите програмисти – интерактивна програма за достъп до файловете в диска. Ако имате нужда от професионално решение и желаете да направите една добра инвестиция в бъдещето, ние сме Вашия избор.
Собствената производствена база ни позволява да работим с изключително кратки срокове, понякога в рамките на часове! Опита ни от хиляди поръчки и изключителното качество на производство са причините клиентите ни да се връщат при нас.

Тъй като се занимаваме с това от 15 години и информацията на сайта ни е изключително много, ви препоръчваме да се свържете с нас на info@vox.bg или на телефон 0877 069 067 за да ви отговорим веднага с цена и срок на производство. Мостри на всички технологии за печат, можете да намерите в офиса ни.

Печат върху CD/DVD/Blu-Ray компакт дискове

Предлагаме избор между три варианта – офсетов, дигитален и сито печат на дискове, които по-подробно са описани тук. Ако не сте сигурни кой вариант е най-добър за вас – свържете се с нас – консултацията е безплатна.

Дигитален печат върху CD/DVD/Blu-Ray

Ние предлагаме пълноцветен дигитален печат върху компакт дискове с изключително високо качество.

Технологията дигитален печат:
 • Е подходяща за тиражи от 1 до 2000 (възможни са и по-високи тиражи, но цената на офсетовия или на ситопечата е много по-ниска)
 • Не може да бъде комбинирана с матричен запис (тиражиране)
 • Се използва за печат върху празни компакт дискове (CD-R, DVD-R, Blu-Ray R) които допълнително се записват (от нас или от клиента)
 • Се нуждае от специално произведени компакт дискове за нея (не можем да работим с носители на клиента, но за сметка на това предлагаме собствени с високо качество и изключително ниска цена)
Държим да отбележим, че:
 • Работим само и единствено с оригинални консумативи (мастила) от производителя на печатните ни машини
 • Във всеки един момент можем да ви изпратим комплект мостри от всички печатни технологии, за да решите сами на коя да се спрете
 • Препоръчваме ви да погледнете нашето портфолио в категорията CD/DVD/Blu-Ray услуги за да видите какво сме правили досега
 • Направата на цветна проба е безплатна
 • При дигиталния печат върху CD/DVD/Blu-Ray могат да се използват изображения, цветовете на които са представени в скалата CMYK или по скалата RGB (ако не разбирате – не се притеснявайте, ние ще ви консултираме безплатно)

Офсетов печат върху CD/DVD/Blu-Ray

Ние предлагаме пълноцветен офсетов печат върху компакт дискове с изключително високо качество.

Технологията офсетов печат:
 • Е подходяща за тиражи от 500 до 100 000 (възможни са и по-малки или по-големи тиражи)
 • Не се нуждае от допълнително лаково покритие
 • Може да бъде комбинирана с матричен запис (тиражиране), или да се използва за печат върху празни компакт дискове (CD-R, DVD-R, Blu-Ray R)
 • Се нуждае от специално произведени компакт дискове за нея (не можем да работим с носители на клиента, но за сметка на това предлагаме собствени на изключително ниска цена)
Държим да отбележим, че:
 • Във всеки един момент можем да ви изпратим комплект мостри от всички печатни технологии, за да решите сами на коя да се спрете
 • Препоръчваме ви да погледнете нашето портфолио в категорията CD/DVD/Blu-Ray услуги за да видите какво сме правили досега
 • Възможна е направата на цветна проба за да се уверите предварително в качеството на печата, но моля да се свържете с нас за уточнение
 • При офсетовия печат се използват изображения, цветовете на които са представени в скалата CMYK (ако не разбирате – не се притеснявайте, ние ще ви консултираме безплатно)

Ситопечат върху CD/DVD/Blu-Ray

Въпреки, че технологията ситопечат постепенно се измества от офсетовия и дигиталния печат, все още се използва при някой по-специфични проекти.

Технологията ситопечат:
 • Е подходяща за тиражи от 100 до 100 000 (възможни са и по-големи или високи тиражи)
 • Се използва за изображения, които са с определен брой цветове – обикновено от 1 до 4 цвята. Възможно е да се печатат и пълноцветни изображения, но офсетовия печат е с много по-ниска цена и по-високо качество за такива проекти
 • Не се нуждае от допълнително лаково покритие
 • Може да се използва за производството както на матрично записани компакт дискове, така и на празни компакт дискове (CD-R, DVD-R, Blu-Ray R) които допълнително се записват (от нас или от клиента)
 • Се нуждае от специално произведени носители (не можем да работим с носители на клиента, но за сметка на това предлагаме собствени с високо качество и ниска цена)
Държим да отбележим, че:
 • Във всеки един момент можем да ви изпратим комплект мостри от всички печатни технологии, за да решите сами на коя да се спрете
 • Препоръчваме ви да погледнете нашето портфолио в категорията CD/DVD/Blu-Ray услуги за да видите какво сме правили досега
 • Направата на цветна проба е възможна, но моля да се свържете с нас за уточнение
 • При ситопечата върху CD/DVD могат да се използват изображения, цветовете на които са представени в скалата CMYK или по скалата Pantone® (ако не разбирате – не се притеснявайте, ние ще ви консултираме безплатно)

Запис (тиражиране) на информация върху CD/DVD/Blu-Ray носители

След като се подготви информацията за запис върху компакт диска (така нареченият Image файл или диск-майка), тя трябва да се копира върху носителите. Този процес се нарича тиражиране върху CD/DVD/Blu-Ray и може да бъде извършен по два начина.

Стандартен запис на специализирани машини

Ние разполагаме с няколко специализирани машини за запис на CD/DVD/Blu-Ray.

Този тип запис не се различава по нищо от записа, който можете да направите вкъщи. Използва се лазер, който при въртeнето на диска създава в спираловидна форма малки разлики в дебелината на метализацията.  Тези малки разлики при прочитането на диска се разчитат съответно като нули (‘0’) и единици (‘1’). Съвкупноста от тези нули и единици, практически е съдържанието на диска (било то Audio, Video или Data).

Обикновено този тип запис се използва за малки бройки (къси тиражи до 500 броя), тъй като матричният запис е с по-добри качествени показатели и над 500 броя излиза с по-ниска цена.

Съвременните дискове и записващи устройства, позволяват качването на информацията да се изпълнява с различни скорости. Тези скорости са кратни на 2 и делят максималното времетраене на диска в минути. Примерно, едно CD има възможност за съхранение на 80 минутен запис (което се равнява на 700 MB). Така, ако записвате максимално пълно CD на 4-та скорост, това означава, че времето му за запис ще бъде (ориентировъчно) 20 минути. Ако записвате същото CD на 16-та скорост, времето му за запис ще бъде (ориентировъчно) 5 минути.

Важно е да се знае, че записа на компакт дисковете е по-траен и с по-добри показатели при по-ниска скорост на въртене на диска. Затова ние записваме CD-тата на 16-та скорост, DVD-тата на 4-та скорост, а Blu-Ray дисковете – на 2-ра скорост.

Установено е, че компакт дисковете тиражирани по този метод имат срок на амортизация средно около 10 години, дори при правилна употреба и добро съхранение. Също така е много важна грижата за компакт диска преди записа на информацията – надраскването на долната или горната повърхност съкращават живота на диска.

Матричен запис на CD/DVD

Матричният запис (тиражиране) на компакт дисковете представлява технология, много подобна на производството на плочи. Първо се създава така наречената матрица. Тя представлява информацията, която ще бъде записана на диска в обърнат вид. Можете да си го представите като един вид калъп, в който се излива диска. От така създадената вече матрица машинно се тиражират всички копия.

Този тип запис е с много по-добри качествени показатели от стандартния. Произведените носители имат по-дълъг живот, четат се без грешки и след многократно използване. Обикновено се използва за тиражи над 500 броя.

Матричният запис не може да се комбинира с технологията дигитален печат. Той се комбинира само с офсетов печат и ситопечат. Ако желаете свържете се с нас за повече информация.

Технологията матричен запис не може да бъде изпълнена за момента на Blu-Ray носители.

Основни термини и често задавани въпроси

Тук ще ви запознаем с основната терминология, която се използва при тиражирането и печата на компакт дискове.

CD – Compact Disc – Основен клас оптични дискове

 • CD-ROM – Compact Disc Read-Only Memory – Това е компакт диск, върху който е записана информация още при производството. Производството се нарича матрично, защото от една матрица могат да се тиражират безброй дискове с еднакво съдържание
 • CD-Audio – Compact Disc Digital Audio System или CDDA – Аудио форматиран компакт диск. Това е стандартния аудио носител, който сте си купували от музикалните магазини. Чете се от всички устройства. Може да бъде както матрично произведен, така и записан на стандартно CD записващо устройство
 • CD-R – Compact Disc Recordable – Празен компакт диск, върху който може да бъде записвана информация еднократно
 • CD-RW – Compact Disc-ReWritable – Празен компакт диск, върху който може да се записва многократно информация. Почти не се използва, поради високата си цена и несъвместимостта си с много четящи устройства

DVD – Digital Versatile Disc – Основен клас оптични дискове

 • DVD-ROM – Digital Versatile Disc Read-Only Memory – Това е компакт диск, върху който е записана информация още при производството. Производството се нарича матрично, защото от една матрица могат да се тиражират безброй дискове с еднакво съдържание. Принципа е еднакъв с CD-ROM
 • DVD-Video – Видео форматирано DVD – Стандарта почти в цял свят за филми и всякакво друго видео съдържание. Чете се от всички видове устройства и системи (DVD Player, PC, Mac и т.н.)
 • DVD-Audio – Аудио форматирано DVD – Стандарт появил се с идеята да измести CD-Audio стандарта, но доста безуспешно. Въпреки, че предлага доста по високо качество на звука, поради проблеми със съвместимостта с повечето устройства и системи, почти не се използва
 • DVD-R и DVD+R – DVD Recordable – Това са два стандарта, предназначени за еднократно записване на информация върху компакт диска.  Различията между тях са много малки и всички модерни четящи устройства ги разпознават
 • DVD-RW и DVD+RW – DVD Rewritable – Два стандарта за многократно записване на информация върху един носител. Съществуват минимални различия между тях. Рядко се използват

Интересно при DVD формата е, че позволява да се записва информация както от двете страни на оптичния диск, така и в дълбочина на всяка от страните (на отделни слоеве – „Layer“-и). Това се прави с цел повишаване на капацитета на диска:

 • DVD SS SL – Single Sided, Single Layer – Едностранно записан, на един слой
 • DVD SS DL – Single Sided, Dual Layer – Едностранно записан, на два слоя
 • DVD DS SL – Double Sided, Single Layer – Двустранно записан, на един слой
 • DVD DS DL – Double Sided, Dual Layer – Двустранно записан, на два слоя

Blu-Ray Disc (BD) – Основен клас оптични дискове

Създаден да замести DVD диска, все още не може да се наложи на пазара въпреки по-високият си капацитет за запис. Oчаква се в близко бъдеще да замени постепенно DVD Video стандарта поради възможноста да събере High Definition (HD) филм само на един носител (около 50 GB).

Също както при DVD формата BluRay диска позволява да се записва информация в дълбочина (на отделни слоеве – „Layer“-и). Това се прави с цел повишаване на максималния капацитет на диска:

 • pre-BD-XL SL (Single layer) – Едностранно записан, на един слой – 25 GB
 • pre-BD-XL DL (Dual layer) – Едностранно записан, на два слоя – 50 GB
 • BD-XL TL (Triple layer) – Едностранно записан, на три слоя – 100 GB (рядко се използва)
 • BD-XL QL (Quadruple layer) – Едностранно записан, на четири слоя – 150 GB (рядко се използва)

Избор на размера на CD/DVD/Blu-Ray носители

Първото решение, което трябва да вземете, е какъв да бъде размерът и вида на носителя. Имате избор между четири варианта на размери и три основни типа, които по-подробно са описани тук:

CD/DVD/Blu-Ray с размер 120 мм (стандартен носител)

Това е стандартният тип CD/DVD/Blu-Ray носител, който всички вие сте виждали безброй пъти.

 • CD варианта има капацитет на запис на информация от 700 MB
 • DVD-R5 варианта (еднослойно DVD) има капацитет на запис за информация от 4.7 GB
 • Съществува и вариант на двуслойно DVD-R9 (DVD-DL), което побира по спецификация 8.5 GB
 • Blu-Ray варианта (еднослоен) има капацитет на запис за информация от 25 GB, а варианта на двуслоен Blu-Ray побира по спецификация 50 GB
Чертеж на печатаемото поле на CD/DVD/Blu-Ray 120 мм
Чертеж на печатаемото поле на CD/DVD/Blu-Ray 120 мм

CD/DVD/Blu-Ray с размер 80 мм (малък, кръгъл носител)

Това е умаленият вариант тип CD/DVD/Blu-Ray носител, който обикновено се използва за рекламни цели, драйвери за устройства и други (тъй като позволява записа на по-малко информация).

 • CD варианта има капацитет на запис на информация от 200 MB
 • DVD-R5 варианта (еднослойно DVD) има капацитет на запис за информация от 1.4 GB
 • Съществува и вариант на двуслойно DVD-R9 (DVD-DL), което побира по спецификация 2.6 GB (този вариант е със сравнително висока цена и изключително рядко се ползва).
 • Blu-Ray варианта има капацитет на запис на информация от 7.5 GB (рядко се използва)
Чертеж на печатаемото поле на CD/DVD/Blu-Ray 80 мм
Чертеж на печатаемото поле на CD/DVD/Blu-Ray 80 мм

CD визитка (електронна визитка)

CD визитката (електронната визитка или още Business Card CD) е с правоъгълна форма и заоблени ъгли. Тя е малко по-скъп вариант, но определено много ефектна и представителна.

 • Размерите на CD визитката са 61 х 84 мм
 • Капацитетът на запис е 50 MB за CD версията
 • Могат да се произвеждат както малки така и големи тиражи.

Въпреки, че се стараем да дадем възможно най-много информация, най-добре да се консултирате с нас преди да направите вашата поръчка.

Чертеж на печатаемото поле на CD визитка (B-Card)
Чертеж на печатаемото поле на CD визитка (B-Card)

CD/DVD с нестандартна форма u размери

Можем да произведем всяка форма, която отговаря на следните изисквания:

 • Поради високите обороти на въртене на диска  –  формата трябва да бъде балансирана (симетрична) спрямо центъра на диска.
 • Формата трябва да има опора в леглото на CD/DVD четящото устройство по 120 мм или 80 мм.
 • Тези дискове не могат да се четат от четящи устройства на лаптопи (такива при които няма изкачаща поставка, предназначена за поставяне на CD/DVD носителя).
Ако решите да правите дискове с нестандартна форма – силно ви съветваме първо да се свържете с нас за консултация.
Внимание: Този тип рекламни дискове са с доста по-висока цена от останалите (особено при късите тиражи).
Чертеж на примерен вариант на CD/DVD с неправилна форма
Чертеж на примерен вариант на CD/DVD с неправилна форма

 

Меню